Wat is licht?

De wereld om ons heen is op 2 manieren zichtbaar: door objecten die direct licht zenden of door objecten die licht reflecteren.
Alles in de natuur met een temperatuur boven de 0 Kelvin (-273 °C) zend elektromagnetische straling uit. Deze stralen zijn afkomstig van een breed elektromagnetisch spectrum. Alleen een kleine deel van dit spectrum is zichtbaar voor het menselijk oog. Dat zichtbare gedeelte is het licht wat wij kennen als ‘licht’. De rest is meetbaar met apparatuur.
Licht is een vorm van energie en bestaat maar uit een klein stukje van dit elektromagnetisch spectrum, zie figuur hiernaast. Het zichtbare licht, ofwel de kleuren van de regenboog, ligt tussen 380nm – 760nm.
De zon, onze belangrijkste lichtbron, straalt binnen dit bereik alle kleuren bijna even sterk. Kunstmatige lichtbronnen stralen in vergelijking tot de zon niet alle kleuren even sterk. Dit is type afhankelijk. In de andere figuur is een vergelijking gemaakt tussen zonlicht, kaarslicht, gloeilamp licht, spaarlamp licht en LED licht. LED verlichting heeft in vergelijking tot een spaarlamp of fluorescentieverlichting een veel betere spectrumverdeling. Dankzij LED verlichting zijn meerdere lichtkleuren dan vroeger toepasbaar van warm wit (rood in het figuur) tot koud wit (blauw in het figuur).

elektromagnetisch spectrum

Lichtsterkte (cd)

We weten nu dat licht bestaat uit lichtstralen. Een LED lichtbron heeft honderden van deze stralingen en elke straling heeft zijn eigen intensiteit, uitgedrukt in Candela’s (cd). Dit is misschien niet relevant voor u, maar met de gegevens van de Candela’s kunnen we met een formule de totale lichtstroom meten.

Lichtstroom (lm)

De totale lichtstroom is een technisch begrip en wordt uitgedrukt in Lumen’s (lm). Het wordt berekend door alle lichtstralen te vermenigvuldigen met het aantal steradiaal. Daar gaan we hier niet op in. Als de lichtstroom bekend is, wordt het meestal makkelijker om een bepaald indruk te krijgen van een lichtbron. Dat zegt nog steeds niets over de hoeveelheid licht wat op de werkvloer valt. Daar hebben we een andere eenheid voor.

Verlichtingssterkte (lx)

Lux is de eenheid voor het licht wat op de werkvloer valt en wordt uitgedrukt in Lumens/m². Met de lichtsterkte (cd) van een LED lichtbron wordt de lichtstroom (lm) daarvan berekend en met die gegevens berekenen we de verlichtingssterkte in de ruimte (bijvoorbeeld op de werkvloer) in lx. Gebouweigenaren hebben het meest aan deze waarde (lx), omdat die het eindresultaat geeft van hoeveel licht er op de werkvloer per m² zou moeten vallen.

elektromagnetisch spectrum